vrijdag 11 juli 2014

Saint-Lo ronde 1 t/m 6


Het schaakfestival van Saint-Lo kent dit jaar een heel andere opzet dan voorgaande jaren. Omdat sinds vorig jaar in Avoines, ergens in dezelfde regio, ook een toernooi wordt georganiseerd, is het aantal sterke jeugdspelers een stuk gedaald. Bovendien vond de organisatie het altijd erg moeilijk om de gesloten IM-groep rond te krijgen. Daarom heeft men de laatste groep afgeschaft en er een open groep voor volwassenen en jeugdspelers boven 2000 van gemaakt. Sterke jeugdspelers hebben dus nu meer uitdaging en voor de minder sterke en jongere jeugdspelers is er het gewone toernooi. De groep onder 1400 speelt bovendien 13 ronden met een kortere bedenktijd, ook een verbetering. Het leverde de organisatie meteen een nieuw deelnamerecord op, met meer dan 460 spelers uit 15 landen.

Zoals gebruikelijk verliep de opening weer chaotisch. De geluidsinstallatie is verre van perfect, er moeten veel mensen aan het woord komen die allemaal het nodige te zeggen hebben maar wij toch niet willen horen, en bovendien is vrijwel alles in het Frans, voor ons niet te begrijpen op die snelheid. Veel interessanter waren de gratis drankjes en koekjes, in Frankrijk gebruikelijk na bij de aanvang van het toernooi.
De start van het toernooi werd 45 minuten uitgesteld vanwege treinproblemen, waardoor een aantal spelers te laat zou komen. Uiteindelijk konden we om 16.20 beginnen.

Een flink aantal oude bekenden kwamen we weer tegen: de Roemenen, Audessa Augonne, Cyriel Montpeurt, Matthieu Smith, Juliette Auvray, de wedstrijdleiders en animateurs. Genoeg tijd om even een praatje te maken. Helaas zijn de meeste Fransen van 18-20 jaar die we de afgelopen jaren hebben leren kennen, overgestapt naar een ander toernooi. Maar de Nederlanders maakten snel nieuwe vrienden. Op de donderdagavond is men met een aantal Fransen zelfs gaan bowlen.
Er is ook een groep Zeeuwen aanwezig. Een zevental jeugdspelers met een paar begeleiders, waarvan er een ook speelt. Ze overnachten in een huisje in de buurt. De Dubbeldammen en Bas de Feijter hebben al eens eerder meegedaan. Bas is als tweede geplaatst in het jeugdtoernooi en kan dus meedoen voor de prijzen.

Het jeugdtoernooi wordt nog op dezelfde wijze ingedeeld als voorheen: sterkere spelers krijgen virtuele bonuspunten, waardoor ze niet in de eerste ronden tegen hele zwakke spelers hoeven te spelen. Deze bonuspunten raken ze gedurende het toernooi weer kwijt. De Nederlanders hebben enigszins lage ratings, althans degenen van mijn groep. Toch belette dit hen niet om de eerste ronden goed door te komen: Florian speelde zijn eerste internationale toernooi en startte met twee overwinningen. Daarna volgden helaas twee nederlagen, gevolgd door weer twee remises. Barry deed het fantastisch met 4-5, maar zag in de zesde ronde een aftrekker over het hoofd. Relatief het best deed Thomas het. Tegen alleen maar hogere ratinghouders begon hij met 4 remises (waaronder eentje tegen iemand van met een rating van 1716) en een overwinning. In de 6e ronde bleek hij niet veel slechter te spelen dan zijn tegenstander, maar wel over minder kennis van het spel te beschikken, waardoor hij verloor. Zit nog behoorlijk wat rek in. Martijn zijn partijen kunnen alle kanten op. Meestal begint het vrij rustig, maar vrijwel altijd slaat de vlam in de pan. Hij heeft 2,5 uit 6, maar dat had ook 1 of 5 kunnen zijn. Leuke partijen, maar met iets meer stabiliteit wordt hij nog een stuk sterker. Bart is de enige die onder zijn kunnen speelde. Veel remises tegen 1400 spelers, ook nog een overwinning, maar ook hij liep in de 6e ronde tegen een nederlaag op.

Ikzelf begon met twee zware overwinningen. Na twee ronden had ik 9 uur en 45 minuten achter het bord gezeten en dus weinig tijd gehad om andere partijen te analyseren. Daarna volgde een nul tegen iemand die veel beter was. Om vervolgens twee keer niet te spelen vanwege een griepje. In de zesde ronde een simpele winst gemist en daarna remise gespeeld.

Maandag, de tweede dag van het toernooi, was bijzonder zwaar. Na twee partijen vond ’s avonds het eerste van de drie snelschaaktoernooien plaats: het handicaptoernooi. Sterkere spelers kregen per 50 punten ratingverschil een minuut bedenktijd minder dan hun tegenstander, maar wel hielden ze altijd twee minuten over. De Nederlanders behaalden 3,5 tot 5 punten uit 7 wedstrijden, niet genoeg voor kwalificatie voor de KO-fase van het toernooi (beste 16). Het toernooi wordt vrijwel altijd gewonnen door iemand van in de 2400, zo ook nu. Je kunt je dus afvragen of de minimumbedenktijd niet 1 minuut moet bedragen.

Dinsdag en woensdag werd er ’s avonds niet gespeeld i.v.m. het WK-voetbal. De foyer was beide avonden afgeladen vol en wij werden flink bespot na ons verlies.
Op de woensdagmiddag was er nog wel het 11-rondige snelschaaktoernooi. Hieraan hebben we nooit meegedaan i.v.m. een jaarlijks uitstapje naar Mont St. Michel of de invasiestranden (en vorig jaar de tour), maar met slechts vijf spelers was daar dit jaar geen geld voor. Dus voor het eerst meegedaan, samen met zo’n 200 anderen. De Nederlanders scoorden iha tussen de 6 en 8 punten.


Na de zevende ronde vandaag, is het pannenkoekenteamsnelschaaktoernooi, het jaarlijkse hoogtepunt. Ons team zal onder de naam Pays-back opereren. De gemiddelde rating mag dit jaar de 1650 ook weer niet overschrijden, wij zitten daar enige tientallen punten onder, maar Florian en Thomas, toch al een goede snelschaker, zijn underrated, dus we zullen misschien toch hoge ogen kunnen gooien.

Resultaten Saint-Lo 2014

Naam 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e 9e Tot
Florian Willemssen 1 1 0 0 0,5 0,5 3
Barry Broek 1 0 1 1 1 0 4
Bart Borm 0,5 0,5 0,5 1 0,5 0 3
Thomas Kanger 0,5 1 0,5 0,5 0,5 0 3
Martijn Kanger 1 1 0 0 0,5 0 2,5
Hiddo Zuiderweg 1 1 0 - - 0,5 2,5
Totaal 5 4,5 2 2,5 3 1 0 0 0 18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten